Συχνές Ερωτήσεις

Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού μας ακολουθούμε τα παρακάτω απαραίτητα βήματα:

  • Ανάβουμε το τζάκι μας σε διάστημα 5 ημερών μετά την τοποθέτηση του. Κατά τις πρώτες χρήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν μυρωδιές λόγω των καύσεων των χρωμάτων και των υλικών αρμολόγησης.
  • Πάντα ανάβουμε το τζάκι προοδευτικά για την αποφυγή ρωγμών λόγω των μεγάλων διαφορών θερμοκρασίας.
  • Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σαν καύσιμο το ξύλο και αποφεύγουμε τη ρίψη οποιουδήποτε άλλου υλικού.
  • Δεν σβήνουμε ποτέ τη φωτιά με νερό!

Οι ενεργειακές εστίες είναι κατασκευασμένες εξωτερικά από χάλυβα και εσωτερικά από μαντεμένιες πλάκες με 3 θαλάμους για την κυκλοφορία ζεστού αέρα. Σε αυτές τις εστίες είναι απαραίτητη η χρήση βεντιλατέρ, ροοστάτη, θερμοστάτη καθώς και η παροχή κρύου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω εύκαμπτων σωλήνων. Οι εστίες αυτές διοχετεύουν τον αέρα που θερμαίνεται στους θαλάμους στο χώρο σας, μέσω των περσίδων. Η λειτουργία τους είναι ορθό να γίνεται με κλειστή πόρτα για να αποδώσουν στα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Αυτό σας εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία στο ξύλο αλλά και στο εναλλακτικό καύσιμο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του σπιτιού σας (πετρέλαιο, αέριο κ.λ.π.). Οι εστίες αυτές σας προσφέρουν τη δυνατότητα να μεταφέρετε ζεστό αέρα και σε άλλο χώρο του σπιτιού, με τη χρήση αεραγωγού.

Οι εστίες λέβητα είναι κατασκευασμένες από χάλυβα και συνδέονται με την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, αφού έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν νερό στη δεξαμενή που βρίσκεται περιμετρικά του χώρου καύσης. Λειτουργούν με την ήδη υπάρχουσα υποδομή (καλοριφέρ, μπόιλερ) και με τη χρήση μιας βάνας για την επιλογή του παροχέα ζεστού νερού. Οι εστίες αυτού του τύπου λειτουργούν με ανοιχτό ή με κλειστό δοχείο διαστολής και προϋποθέτουν την εγκατάσταση τους από υδραυλικό, λόγω της πολυπλοκότητας τους. Επειδή οι εστίες αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για θέρμανση είναι απαραίτητη η λειτουργία τους με κλειστή πόρτα. Με τις εστίες αυτές έχετε διπλό όφελος διότι σας προσφέρουν θέρμανση σε όλο το σπίτι αλλά και ζεστό νερό.

  • Θερμοστοιχείο: Μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας μεταλλικά σύρματα για τη δημιουργία μικρής τάσης σε ένα κύκλωμα, το οποίο σε ένα τζάκι αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως αισθητήρας φλόγας. Σε ένα τζάκι αερίου, είναι γενικά συνδεδεμένα με τη βαλβίδα ελέγχου και θα διακόψουν το αέριο στη μονάδα σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα, δηλαδή δεν ανιχνεύεται πλέον ηλεκτρισμός. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση μη αναμμένου αερίου στο σπίτι σας.
  • Thermopile: Ένα θερμοστοιχείο αποτελείται από πολλά θερμοστοιχεία που παράγουν τάση όταν εκτίθενται σε διαφορά θερμοκρασίας. Έτσι, όταν ένα θερμοσίφωνο μετατρέπει τη θερμική ενέργεια (θερμότητα) σε ηλεκτρική ενέργεια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια που κρατά τη βαλβίδα ανοιχτή. Εάν το θερμοσίφωνο δεν θερμαίνεται, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί το κλείσιμο της βαλβίδας.
  • Pilot Light / Pilot Assembly: Τα πιλοτικά συγκροτήματα αποτελούν σημαντικό συστατικό πολλών τζακιών αερίου, προσφέροντας έναν ασφαλή, βολικό και αξιόπιστο τρόπο ανάφλεξης των φλογών ενώ παράλληλα παρέχουν πρόσθετη ασφάλεια. Οι δύο κύριοι τύποι πιλοτικού φωτός είναι ένα όρθιο πιλοτικό σύστημα, το οποίο κρατά μια μικρή φλόγα αναμμένη από την οποία μπορεί να ανάψει το χαρακτηριστικό, και ένα σύστημα spark-to-pilot, το οποίο ανάβει μόνο όταν το σύστημα είναι σε χρήση. Οι όρθιοι πιλότοι καταναλώνουν ελαφρώς περισσότερο καύσιμο κατά μέσο όρο, ενώ ένα σύστημα spark-to-pilot είναι πιο περίπλοκο και δυνητικά πιο επιρρεπές στο να χρειάζεται αντικατάσταση.
  • Βαλβίδα Ελέγχου Τζακιού Αερίου: Με απλά λόγια, η βαλβίδα ελέγχου σε ένα τζάκι αερίου ελέγχει τη ροή του αερίου προς τον καυστήρα. Αν και αυτό είναι προφανές, είναι σημαντικό να σημειώσετε τους διαφορετικούς τύπους βαλβίδων που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό του τζακιού για να καθορίσετε ποιον τύπο μπορεί να αναζητάτε.
  • Μονάδα Ελέγχου Τζακιού Αερίου: Όπως όλοι οι τύποι οικιακών συσκευών, πολλοί κατασκευαστές τζακιών αερίου ενσωματώνουν νέες μορφές τεχνολογίας στα σχέδιά τους. Μια τέτοια καινοτομία είναι η συμπερίληψη ηλεκτρονικών αναφλέξεων και χειριστηρίων. Η ευκολία και η λειτουργικότητα αυτών των εξαρτημάτων εκτιμώνται ιδιαίτερα από ορισμένους ιδιοκτήτες σπιτιού, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία έρχονται πιο περίπλοκες απαιτήσεις ελέγχου. Εδώ μπαίνει μια μονάδα ελέγχου τζακιού αερίου. Έχει σχεδιαστεί για να ερμηνεύει τα ηλεκτρονικά σήματα από το τζάκι και το τηλεχειριστήριο και να τα μετατρέπει σε δράση.

Απολύτως ναι: Η ασφάλεια είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για φωτιά μέσα στο σπίτι. Ο αέρας καύσης λαμβάνεται από το εξωτερικό, μέσω ειδικής εισαγωγής αέρα, ώστε να μην αλλοιώνεται ποτέ η ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι.  

Το τζάκι είναι τόσο ασφαλές που συνιστάται επίσης για το υπνοδωμάτιο. 

Δεν είναι ένα κανονικό γυαλί αλλά ένα κεραμικό γυαλί που αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κανένας κίνδυνος ακόμη και υπό αυτήν την έννοια.

Η ικανότητα θέρμανσης δεν είναι ο κύριος σκοπός του τζακιού αερίου, αλλά μπορεί να συμβάλει στη θέρμανση του σπιτιού.

Σε μερικές περιόδους, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μερικών ημερών το φθινόπωρο ή την άνοιξη, το τζάκι φυσικού αερίου καταφέρνει να δώσει στα δωμάτια την ευχάριστη ζεστασιά χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσετε το κύριο σύστημα θέρμανσης.

Τα τζάκια αερίου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το να μπορεί να διαχέει ζεστό αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Φυσικά: το τζάκι φυσικού αερίου είναι επίσης ιδανικό για τοποθέτηση έξω από το σπίτι, ίσως κάτω από μια βεράντα ή στην ταράτσα μιας σοφίτας.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, ειδικά αν το τζάκι έχει σχεδιαστεί για να είναι επενδυμένο με πέτρα ή σχιστόλιθο.

Στην πραγματικότητα, το τζάκι αερίου έχει πολύ χαμηλές εκπομπές, δεν παράγει σωματιδιακή ύλη ή λεπτή σκόνη, οπότε ακόμη και οι περιβαλλοντικές πτυχές γίνονται σεβαστές.

Το κόστος ενός εγκατεστημένου τζακιού είναι ωστόσο πολύ μεταβλητό, ανάλογα με το επιλεγμένο ένθετο και τα υλικά επένδυσης.

Κατά μέσο όρο, η τιμή ενός εγκατεστημένου τζάκι φυσικού αερίου είναι περίπου 3.500 - 6.500 ευρώ. Ακόμα κι αν κάναμε εκτιμήσεις στις οποίες, χάρη στη ρύθμιση και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, το κόστος ήταν πολύ υψηλότερο.

Όπως με τα κανονικά τζάκια, Οι μονάδες αερίου διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ώστε να μπορούμε να τις προσαρμόσουμε σε υπάρχοντες χώρους. Επιπλέον, όλα είναι ρυθμιζόμενα σε ύψος, ώστε να έχουν ένα  ειδικό τζάκι με το στυλ που ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον του σπιτιού σας.

TOP